Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sex ve městě s Klárou Mandausovou

Nečekejte však nějaký pikantní příspěvek do fotoblogu, jedná se o knihu „Slunečnice“, kterou  Klára Mandausová, nejlepší bloggerka roku 2010, nedávno vydala a o níž šéf Hospodářských novin Petr Šimůnek uvedl: "Je to takový Sex ve městě po česku. Chytřejší. Opravdovější." Jako příznivci blogu Kláry Mandausové a zároveň autoři-konkurenti jsme byli samozřejmě zvědaví, jestli bude tahle kniha tak příjemným čtením, jakým rozhodně je zmiňovaný blog. 

 Protiklady blogujou:

Ženská: Není příliš času se pitvat v citech, protože se pořád něco děje.

Chlap: Garantuju vám, že až to skončí, řeknete si – skvělé čtení, bože.

 

Renata (očividně ženská):

Ačkoliv by Slunečnice Kláry Mandausové svým rozsahem mohla být nazvána románem, stylem spíš připomíná dlouhý fejeton. Hlavní hrdinka Kristina je, stejně jako sama autorka, novinářka. Je vtipná, pracovitá a vdaná. Svět kolem i sama sebe vidí se zdravou dávkou kritiky a hlavně vnitřního humoru, který je servírován v osobitých parafrázích.

Taky jsem se rozcházela. Buď jsem dělala, že jsem se přestěhovala na Jupiter, nebo řekla, že to nekončí. Že je jen přestávka.

Typické jsou krátké věty a rychlé střídání scén, což je nejen moderní způsob pojetí, ale ještě to umocňuje dojem neustálého shonu, ve kterém se Kristina nachází. Není příliš času se pitvat v citech, protože se pořád něco děje. Do hlavy hrdinky více nahlédneme až těsně před závěrem knihy. Podobně jako pocity je svým způsobem jakoby „zanedbáván“ děj, který tak nějak běží vedle Kristiny a čtenář ho registruje jaksi mimoděk. To ale nevadí, protože si můžeme ledacos domyslet, jsme k tomu navedeni nepřímo. Základním stavebním kamenem knihy zkrátka není ani tak příběh, jako spíš originální a současný humor. A tak přestože je hrdinkou žena, která řeší (nejen) manželské trable, nejedná se o typickou knihu pro ženy. Věřím, že stejně pobaví i muže.

Stela umí krásně chodit pěšky. Když jde na patnácticentimetrových podpatcích, mají na ortopedii narváno. Chlapama se zablokovanou krční páteří.

 

Milan (očividně chlap):

Občas jsem se do příběhu hlavní hrdinky Kristiny natolik ponořil, až jsem párkrát skoro zapochyboval, jestli mě pánbůh skutečně narouboval do správného těla. A pak, většinou krátce nad ránem, s očima opuchlýma jak nohy čerstvě vysvobozené v Prčicích z pohorek, jsem ještě dlouze musel přemýšlet o tom, co že je vlastně pravdivého na teorii Marsu a Venuše.

Ač chlap, pod spoustu životních přehmatů, kotrmelců a mnoha dalších nechtěných figur  titulní románové postavy bych se totiž z fleku mohl podepsat taky. Jenomže trochu jinak – bez slz, bez navenek zjevných projevů emocí, zato s pravidelným poťukáváním základního stavebního kamene mého vlastního budoucího infarktu. Chlapi přece nebrečí, ne?

Kdo zná blogové příspěvky Kláry Mandausouvé, ví, o čem je řeč. Tedy, přesněji řečeno, spíš jen tuší, protože Slunečnice, na kterou jsem se už dlouho těšil, v mnohém předčila i má očekávání.

Svižně, vtipně a velmi upřímně napsaná zpověď autorky (Kláro, mě nikdo nemusí v předmluvě přesvědčovat, že Vy sama opravdu nejste Kristina – já tvrdím, že to prostě musíte být Vy!) podle mého soudu většinu čtenářek naplní blaženým pocitem, že tohle všechno, s čím si samy kolikrát nevědí rady, je úplně normální. Že v tom, jak se říká, nelítají samy. Báječná útěcha, myslím. No a pro nás ostatní, kteří nezřídka pozorují ten pravý ženský svět jakoby za vysokou, neprostupnou zdí, nainstalovala Klára ve své knize pohodlná, doširoka otevřená vrátka. Průchod, kterým se bez potíží, a dokonce se zájmem a plni zvědavosti, můžeme podívat i do míst, odkud k našim mužským smyslům většinou dorazí pouze pro nás nepochopitelná koncovka čehosi, co začalo tak nevinně... Jak říká hlavní hrdinka příběhu: Na jednom konci světa mávl motýl křídlem a na druhým je z toho uragán.

Přál bych nám všem, kterým se při zájmu o druhé pohlaví neprobudí v břiše pelikán (řečeno slovy Kristiny), ale o kus níž úplně jiný pták, abychom mohli co nejčastěji být se svými partnerkami ve chvíli, kdy ten pomyslný motýl teprve roztahuje křídla... Protože jinak (opět slovy Kristiny):

Jsem zpocená, rozcuchaná, ulítaná a na sex mám chuť asi jako na chilli papričku. Do prvního kousnutí se mi moc nechce.

Jenže neumím říkat, nemám chuť. Protože Pavel je pak smutný. A já nechci, aby byl.

Koukám přes mohutné rameno do stropu. Do háje, co myslel tím, že stejný boty měla jeho babička?

Až to skončí, napíšu o právech žen na kvalitní sex. Taková blbost, bože.

Co říct na závěr? Začtěte se do „Slunečnice“ Kláry Mandausové a garantuju vám, že až tohle skončí, řeknete si – skvělé čtení, bože.

Autor: Milan Prokš | pátek 4.2.2011 14:02 | karma článku: 20,09 | přečteno: 4317x
  • Další články autora

Milan Prokš

Bolest neutopíš

Skutečné příběhy přitahují čtenáře nejvíc, snad proto, že je lepší se jim vyhnout a jen o nich číst, než je skutečně na vlastní kůži prožít. Zavřete knihu, vydechnete, ale to mrazení kdesi uvnitř zůstává po nějaký čas s vámi...

17.10.2021 v 18:59 | Karma: 4,95 | Přečteno: 297x | Diskuse| Kultura

Milan Prokš

Bezva knížky pro děti

Všichni moc dobře víme, co naše děti baví nejvíc - hrát si. Pořád dokola... Co je naopak nebaví vůbec - číst, nebo se dokonce učit...

17.8.2020 v 22:10 | Karma: 6,79 | Přečteno: 180x | Diskuse| Kultura

Milan Prokš

Kráska přichází

Egypt, faraoni, starověk... Z téhle doby si ve své chabé paměti dokážu vykřesat opravdu pouze pár vědomostí, nabytých kdysi v dost nudných hodinách dějepisu na základní škole.

20.10.2018 v 17:37 | Karma: 9,94 | Přečteno: 295x | Diskuse| Kultura

Milan Prokš

Oběšenci jdou s námi

Až s vámi chřipka flákne na pár dnů do postele, tak, jak se to stalo minulý týden mně, a nebudete mít náladu na nic složitého, doporučuji sáhnout po tenké knížce Oběšenci jdou s nám.

1.2.2018 v 9:28 | Karma: 8,01 | Přečteno: 255x | Diskuse| Kultura

Milan Prokš

Víš, Kláro...

Letní povídka pro Víkend MF DNES: Víš, Kláro, kluci to maj vážně těžší. Holka si vždycky prostě jenom vybere, ale my musíme furt na něco čekat.

10.8.2013 v 22:00 | Karma: 10,22 | Přečteno: 410x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

ANALÝZA: Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1039x
Je to sice už hodně dávno, ale podařilo se mi napsat knihu. Vlastně jsem napsal jen půlku knihy. Tu druhou psala spisovatelka Renata Šindelářová. A obě půlky dohromady vytvořily román. Román psaný střídavě z pohledu muže a ženy. Dali jsme mu jméno PROTIKLADY.